Αιγαίο: Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας και η άμυνα των νησιών

Αιγαίο: Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας και η άμυνα των νησιών

Αναδημοσίευση από thinknews.gr

Το Αιγαίο αποκαλούμενο και Αρχιπέλαγος αποτελεί τμήμα της Μεσογείου και βρίσκεται στο Β.Α. άκρο της. Η γεωγραφική του θέση ενώνοντας την Ασία με την Ευρώπη και η δυνατότητα που προσφέρει για τον έλεγχο των θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας, το καθιστούν γεωστρατηγικό σημείο αναφοράς και βασικό στόχο της αναθεωρητικής στρατηγικής της Άγκυρας. Οι καθημερινές προκλήσεις που εκδηλώνονται σε επιχειρησιακό και λεκτικό επίπεδο μας υπενθυμίζουν την προσπάθεια αλλοίωσης ή και ανατροπής του σημερινού καθεστώτος από την Άγκυρα και την πάγια στρατηγική της προσέγγιση για αμφισβήτηση της θαλάσσιας και χερσαίας ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, επί του οποίου η Ελλάδα απολαμβάνει πλήρη και αποτελεσματική κυριαρχία εδώ και δεκαετίες. Η περιοχή επιχειρήσεων στο χώρο του Αιγαίου παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, λόγω του ιδιόμορφου γεωγραφικού περιβάλλοντος αλλά και άλλων παραγόντων όπως:

Η άνευ προηγουμένου συγκέντρωση στρατιωτικών μέσων και δυνάμεων, σε περιοχές και σημεία της ακτής της Μικράς Ασίας, οι οποίες στρέφονται εναντίον των ελληνικών νησιών, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κανείς άλλος πιθανός στόχος στην περιοχή. Η απειλή προέρχεται κυρίως από την 4η Τουρκική Στρατιά (γνωστή ως Στρατιά Αιγαίου), η οποία συγκροτεί τη «Διακλαδική Δύναμη Ειδικής Αποστολής», με Σχηματισμούς που αναλαμβάνει Υπό Διοίκηση ή Υπό Επιχειρησιακό Έλεγχο, ενώ προικοδοτείται με αεροπορικό και ναυτικό δυναμικό, ώστε να δύναται να διεξαγάγει αποβατικές, αεροκίνητες και αεραποβατικές επιχειρήσεις. Ο τρόπος εκπαίδευσης και η αποστολή της είναι καθαρά επιθετικού χαρακτήρα.

Το πρόβλημα της άμυνας και της προστασίας των νησιών μεγεθύνεται αν ληφθεί υπόψη το πλήθος των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που είναι κατανεμημένα σε όλο το μήκος και πλάτος του Αιγαίου, με τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα από αυτά να βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από τις Τουρκικές ακτές, ενώ απέχουν αρκετές δεκάδες μίλια από τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το γεγονός αυτό διευκολύνει εχθρικές αποβατικές ενέργειες της μορφής από «ακτή σε ακτή» και επιτρέπει την υποστήριξη τους με Πυροβολικό ταγμένο στις Μικρασιατικές ακτές. Επιπλέον διευκολύνει το ναυτικό αποκλεισμό των νησιών, τις καταδρομικές ενέργειες του εχθρού και αυξάνει σημαντικά τον τακτικό αιφνιδιασμό ιδιαίτερα σε περίπτωση ενέργειας με αεροκίνητες δυνάμεις.

Οι σύγχρονες εξελίξεις των οπλικών μέσων και συστημάτων, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν ταχέως εξελισσόμενες καταστάσεις στο πεδίο της μάχης, θα μειώσουν το χρόνο προπαρασκευών και θα δώσουν τη δυνατότητα αιφνιδιαστικής εκδήλωσης των επιχειρήσεων.


skai

Αιγαίο: Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας και η άμυνα των νησιών

Καιρός

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 1

Τί άποψη έχετε για την εισαγόμενη ημέρα των υπερεκπτώσεων BLACK FRIDAY;

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 2

Πώς προβλέπετε την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και κατά συνέπεια στους πολίτες, στο μέλλον;

Linkwise_celestino